preskoči na sadržaj
Smjerovi

Vozač motornog vozila

Tehničar cestovnog prometa

Pomorski nautičar

Tehničar za jahte i marine

Tehničar za poštanske i financijske usluge

Tehničar za logistiku i špediciju

 

VOZAČ MOTORNOG VOZILA 

Upravlja vozilom unutar gradskog područja te u međumjesnom i međunarodnom prometu. Obavlja poslove pripreme vozila za prijevoz, vodi prijevoznu dokumentaciju, otklanja manje kvarove na vozilu, preuzima teret u prijevozu, nadzire utovar i istovar te vodi brigu o njegovoj zaštiti. Nakon završetka obrazovanja i određenog radnog iskustva polaznik se kroz stručno usavršavanje može osposobiti za vozača autobusa, taksi vozača i autodizaličara. Vozač mora imati vrlo dobre senzorne, mentalne i psihomotorne sposobnosti što se utvrđuje posebnim liječničkim pregledima. Potreban je uredan vid, dubinski (prostorni) vid i noćni vid te sposobnost raspoznavanja boja, uredan sluh, sposobnost funkcionalnog glasovno-jezično-govornog izražavanja u svrhu uspostavljanja komunikacije, uredno kognitivno, emocionalno, psihomotoričko i perceptivno funkcioniranje, uredna funkcija mišićno-koštanog, dišnog i srčano-žilnog sustava te uredna funkcija krvi i krvotvornog sustava uz urednu ravnotežu i stabilno stanje svijesti. Također, potrebna je dobra emocionalna stabilnost.

TEHNIČAR CESTOVNOG PROMETA

Prikuplja, analizira i prati podatke za obavljanje usluga u cestovnom prometu putnika i tereta te organizira ekonomično i sigurno iskorištavanje vozila. Također sudjeluje u izradi izračuna cijena putničkog i teretnog prijevoza te u izradi redova vožnje u putničkom cestovnom prometu. Vodi dokumentaciju koja je potrebna pri obavljanju otpremničkošpediterskih obveza i obavlja administrativne poslove osiguranika putnika i tereta. Ovisno o mjestu rada, vodi brigu o dovozu i odvozu putnika i tereta, organizira rad službi koje rješavaju probleme kašnjenja prijevoza te zagubljenog ili nestalog tereta, vodi brigu o ekonomičnosti i ispravnosti voznog parka, statističke evidencije te prati podatke vezane uz odvijanje prometa. U radu koristi prilagođene računalne programe, prometne i cestovne karte. Neke poslove radi u uredima, neke u garažama, servisima i stanicama za tehnič- ki pregled vozila, gdje može biti prisutna buka i povećana koncentracija štetnih plinova. Poželjne osobine za ovo zanimanje su okretnost, snalažljivost, dobre organizacijske sposobnosti, savjesnost i pedantnost u radu te komunikativnost. Poželjno je da bude smirena i staložena osoba, otporna na stres. Od zdravstvenih zahtjeva važno je imati uredan vid i sluh, sposobnost raspoznavanja boja.

POMORSKI NAUTIČAR

Obavlja poslove navigacije i manevriranja brodom, upravljanja navigacijskim instrumentima i pomagalima, ukrcajem i iskrcajem tereta i putnika, vodi brodsku dokumentaciju, održava opremu te rukuje protupožarnim sredstvima i sredstvima za spašavanje. Ujedno vodi brodsku administraciju i koordinira rad posade na brodu, te provodi postupke sigurnosti i zaštite ljudi i dobara na brodu. Prilikom rada važno je poznavanje međunarodnih konvencija i rada na računalu. Radi u zatvorenom prostoru i na otvorenom te je izložen utjecaju različitih klimatskih uvjeta. Prilikom obavljanja poslova nautičar je izvrgnut različitim intenzitetima svjetla, buci, valjanju broda i psihički nepovoljnim uvjetima (skučeni prostor, kontakt s uvijek istim osobama, odvojenost od obitelji itd.). Za obavljanje poslova ovog zanimanja važno je imati uredan vid, uredan dubinski (prostorni) i noćni vid, sposobnost raspoznavanja boja, uredan sluh. sposobnost funkcionalnog glasovno-jezič- no-govornog izražavanja u svrhu uspostavljanja komunikacije, uredno kognitivno, emocionalno, psihomotoričko i perceptivno funkcioniranje, urednu funkciju mišićno-koštanog, dišnog i srčano-žilnog sustava, urednu funkciju krvi i krvotvornih organa, urednu funkciju kože na otkrivenim dijelovima tijela te urednu ravnotežu i stabilno stanje svijesti.

TEHNIČAR ZA JAHTE I MARINE

Tehničar za jahte i marine zanimanje je kojim su obuhvaćeni svi poslovi prihvata brodica i jahti, sigurnog smještaja u marini, održavanja, opskrbe i zaštite, rukovanja u plovidbi te poslovi najma u cilju postizanja ekonomskog učinka.

Zanimanje Tehničar za jahte i marine obuhvaća sve poslove planiranja, pripreme, izvršenja i okončanja boravka brodica i jahti u marini kao i provedbu poslova upravljanja i rukovanja brodicama i jahtama na moru, a radi postizanja sigurnog izvršenja plovidbenog pothvata i poznavanje svih poslova vezanih za iznajmljivanje brodica i jahti.

TEHNIČAR ZA POŠTANSKE I FINANCIJSKE USLUGE

Bavi se planiranjem, organizacijom i realizacijom poštanskih i kurirskih usluga, usluga povezanih s elektroničkim komunikacijama, financijskim poslovanjem, prodajom robe i ostalih usluga prema zahtjevima tržišta, a na zadovoljstvo korisnika. Potrebno je da u svom poslu tehničar/ka za poštanske i financijske usluge uljudno komunicira na hrvatskome jeziku te jednom ili više stranih jezika (engleski, talijanski, francuski, njemački). Za obavljanje ovog posla potrebna je psihička stabilnost, samostalno donošenje odluka, sklonost timskom radu i sposobnost odgovarajućeg reagiranja na izvanredne situacije. Nužna je otvorenost za stalno stručno usavršavanje i usvajanje novih znanja i tehnologija. Tehničar/ka za poštanske i financijske usluge treba imati uredan vid i sluh, uredno kognitivno i emocionalno funkcioniranje te urednu funkciju gornjih ekstremiteta. Zdravstveni rizici u zanimanju su bolesti kralješnice povezane sa radom u sjedećem položaju i smetnje vida uslijed rada na računalu. Rad tehničar/ka poštanskih i financijskih usluga karakterizira odgovornost za promet novcem, izloženost radu s velikim brojem stranaka, potreba za odgovarajućim reagiranjem na izvanredne situacije. Tehničar/ka poštanskih i financijskih usluga uglavnom radi u zatvorenom prostoru, a prema potrebi i na otvorenom.

TEHNIČAR ZA LOGISTIKU I ŠPEDICIJU

Na temelju primljenih naloga organizira prijevoz robe, prima i izdaje narudžbe, te brine o njihovoj realizaciji i otpremi robe. Vodi brigu i nadzor o pravilnoj distribuciji pošiljaka. Brine o pravilnom osiguranju pošiljaka, daje upute i usklađuje rad carinskih deklaranata, te vodi brigu o tome da se carinski postupak provodi u skladu s propisima. Likvidira i potvrđuje račune dobavljača. Ako je potrebno, ispunjava carinsku dokumentaciju. Surađuje s naručiteljem usluge i vodi komercijalno-operativne razgovore. Osigurava da se dogovorena usluga (organizacija prijevoza) u cijelosti izvrši. Tehničar za logistiku i špediciju treba imati znanja o lučkom i skladišnom poslovanju, poslovnoj komunikaciji, organizaciji i tehnologiji vanjske trgovine, carinskom poslovanju i prijevozničkom osiguranju. Posao najčešće obavlja u uredu, a u radu se često služi telefonom i računalom. Zbog problema koji mogu nastati prilikom prijevoza robe, moguć je i prekovremeni rad. Za obavljanje ovih poslova potrebna su znanja rada na računalu, poznavanje barem jednog stranog jezika te komunikativnost, smirenost i samostalnost u radu. Od zdravstvenih zahtjeva, potrebno je izdvojiti uredan vid i sluh, urednu funkciju mišićno-koštanog sustava te uredno kognitivno i emocionalno funkcioniranje. Pomorski nauticari 2018.pdf
 tehnicar cestovnog prometa - 2020.pdf
 Tehnicar za jahte i marine.pdf
 Tehnicar za logistiku i spediciju-2008.pdf
 Tehnicar za postanske i financijske usluge 2017 - nastavni plan.pdf
 Tehnicar za postanske i financijske usluge 2017.pdf
 Vozac motornog vozila-2008.pdf

TražilicaBrojač posjeta
Ispis statistike od 9. 7. 2021.

Ukupno: 11654
Danas: 7

Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Arhiva dokumenata

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
preskoči na navigaciju